Sposób przygotowania:
mazurek cytrynowy wg smakosza
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Margarynę utrzeć,dodając stopniowo po żółtku,cukru,mąki,a na końcu startą cytrynę i ubitą pianę z białek,delikatnie wymieszać.Rozsmarować warstwę masy na blasze,posypać z wierzchu obranymi ze skórki migdałami.Piec w temp.180s.c około 30 minut na jasnozłoty kolor.Przyrządzić polewę; żółtko utrzeć z cukrem pudrem,dodać sok i skórkę z cytryny.Na upieczone,gorące ciasto wylać polewę i pozostawić w otwartym piekarniku by polewa obeschła.
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Margarynę utrzeć,dodając stopniowo po żółtku,cukru,mąki,a na końcu startą cytrynę i ubitą pianę z białek,delikatnie wymieszać.Rozsmarować warstwę masy na blasze,posypać z wierzchu obranymi ze skórki migdałami.Piec w temp.180s.c około 30 minut na jasnozłoty kolor.Przyrządzić polewę; żółtko utrzeć z cukrem pudrem,dodać sok i skórkę z cytryny.Na upieczone,gorące ciasto wylać polewę i pozostawić w otwartym piekarniku by polewa obeschła.