renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Mazurek czekoladowo-bakaliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna mocno czekoladowa (z bakaliami) propozycja na Wielkanoc zachwyci każdego łasucha. Szybka do przygotowania.

Mazurek czekoladowo-bakaliowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mazurek czekoladowo-bakaliowy

 

  • Kruchy spód
  • 150-160 gram mąki
  • 1 jajo
  • 20 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

 

  • Nadzienie:
  • 2 gorzkie czekolady
  • 100 gram suszonych śliwek
  • 200 gram posiekanych migdałów
  • 2 białe czekolady
  • 100 ml śmietanki 20 %
  • wiórki kokosowe do posypania

 

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowo-bakaliowy
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić i zawinąć w folię i schłodzić w lodówce min. przez 30 minut. Po tym czasie ciastem wyłożyć okrągłą formę i piec w 180 - 190 stopni przez 20-30 minut. Po wyciągnięciu i ostygnięciu nakładać nadzienie. Pierwsza warstwa nadzienia to będzie czekolada biała rozpuszczona ze śmietanką i wylana na ciasto( należy zostawić parę łyżek tej masy). Posypać czekoladę siekanymi migdałami i brzeg mazurka obłożyć pokrojonymi śliwkami suszonymi, które z kolei należy polać pozostawiona częścią białej czekolady. Następnie rozpuścić gorzkie czekolady i rozłożyć na mazurku w kształcie okręgu. Na koniec udekorować jeszcze suszonymi śliwkami i posypać wiórkami kokosowymi.
Mazurek czekoladowo-bakaliowy
Schłodzone kruche ciasto rozłożyć w okrągłej formie
Mazurek czekoladowo-bakaliowy
Wyłożyć masę z białych czekolad i udekorować śliwkami
Mazurek czekoladowo-bakaliowy
Wyłożyć masę z gorzkich czekolad w kształt okręgu