Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

SUPERPRZEPIS

Mazurek kajmakowo-czekoladowy

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mój pierwszy, pozaplanowy mazurek wielkanocny :) Dekoracja moja i moich dzieci :)

Mazurek kajmakowo-czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek kajmakowo-czekoladowy

 

  • Ciasto:

 

 

 

  • 3 duże ugotowane żółtka

 

 

  • 150 g cukru pudru

 

 

  • Masa:

 

  • powidła śliwkowe

 

  • 1 puszka masy krówkowej 379 g

 

  • 1 czekolada ciemna (użyłam Bournville 200 g)

 

  • 6 łyżek mleka (lub więcej,jeśli zajdzie taka potrzeba

 

  • cukereczki jajeczka do ozdoby

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowo-czekoladowy
Ciasto: mąkę przesiać, cuker puder również przesiać, wymieszać z mąką, dodać szczyptę soli. Masło posiekać, dodać do mąki. Zółtka przetrzeć przez sitko, dodać do składników na ciasto i zagnieść je by powstała głądka kula ciasta. Ciasto można wstawić na 15 min do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy i układać na blaszce. Z części ciasta zrobić wałeczki i obłożyć nimi boki , docisnąć widelcem. Widelcem ponakłuwać również całość ciasta. Boki posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do czasu aż ciasto się łądnie zrumieni. Na lekko ostudzone ciasto nałożyć najpierw powidła śliwkowe, potem delikatnie masę kajmakową. W kąpieli wodnej roztopić połamaną czekoladę, dodać mleko , wymieszać. Jesli okaże się zbyt gęsta dolać więcej mleka. Na masę kajmakową wylać stopniowo polewę czekoladową i delikatnie rozprowadzić nożem lub łyżką by cała powierzchnia była równomiernie polewą pokryta. Udekorować według uznania . Smacznego i wesołych Świąt :)
Mazurek kajmakowo-czekoladowy
Przygotować skłądniki na ciasto i je zagnieść
Mazurek kajmakowo-czekoladowy
Blaszkę wyłożyć ciastem, nakłuć je i posmarować rozmąconym jajkiem
Mazurek kajmakowo-czekoladowy
Najpierw nałozyć na ciasto powidłą, potem masę kajmakową
Mazurek kajmakowo-czekoladowy
Na kajmak nałozyć roztopioną czekoladę i udekorować