jarekcheltam

jarekcheltam

Kucharz
[Przepisów: 13]

Mazurek Dziad

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

rodzaj wielkanocnego wypieku, zwykle z kruchego ciasta, przekładanego bakaliami i lukrowanego

Mazurek Dziad

Składniki:

Mazurek Dziad

 

  • 40dag cukru
  • 12 jaj
  • 1 łyżka maki
  • 40dag rodzynek
  • 40dag migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • skórka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Mazurek Dziad
Cukier otrzeć z żółtkiem, wsypać łyżkę maki, rodzynki, pokrojone nieobrane migdały, cynamon i skórkę cytrynowa oraz piane z białek - ostrożnie wymieszać i wyłożyć na blachy wyłożone papierem i wysmarowane masłem. po upieczeniu posypać cukrem

Tagi:

mak mazurek