tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Mazurek makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na mazurek makowy

Mazurek makowy

Składniki:

Mazurek makowy

 

Sposób przygotowania:

Mazurek makowy
Żółtka z jaj ugotowanych na twardo przetrzeć przez sito, dodać mąkę, masło i cukier, zagnieść ciasto na stolnicy. ciasto należy wygniatać dopóki nie zrobi się wolne, wtedy wałkować, robić mazurki i piec w gorącym piecu. Wymoczony i odlany mak przepuścić przez maszynkę do mięsa, a następnie utrzeć jeszcze w donicy, dodać cukier, utłuczone w moździerzu migdały, wanilię, drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. wymieszać i nałozyć grubą warstwę na upieczone ciasto. Po wierzchu zrobić kratkę z wałeczków z tego samego ciasta i wstawić do ciepłego piekarnika. po upieczeniu mazurek polukrować.

Tagi:

mak mazurek