krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Mazurek makowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

zamiast maku w puszkach można dodać 30dag. maku i spażone rodzynki

Mazurek makowy.

Składniki:

Mazurek makowy.

 

  • 2puszki maku z bakaliami
  • 5jajek
  • wanilja
  • łyżka masła
  • 1łyżka tartej bułki
  • 30dag.masła
  • 3łyżeczki kawy instant
  • 2żółtka
  • 3łyżki cukru
  • 1tabliczka czekolady
  • 5łyżek słodkiej śmietany

Sposób przygotowania:

Mazurek makowy.
mak opłukać odcedzić zalać wżącą wodą i pozostawić na noc następnego dnia odcedzić i 3 krotnie zmielić białka oddzielić od żoltka cukier zemleć wraz z wanilią w młynku dużą płaską formę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką zółtka ubić zcukrem i wymieszać z makiem pianę wymieszać z masą makową i wyłożyć na przygotowaną blachę rozprowadzić równomiernie wyrównując powieżchnię wstawić do piekarnika i upiec runieniąc upieczony placek przełożyć masą . mazurek po ostudzeniu przekroić poziomo i przełożyć masą powieżchnię mazurka polać polewąpolany mazurek pozostawić aby polewa zastygła.