Sposób przygotowania:
mazurek makowy 2
Przygotowanie:
Przesiać mąkę.Mak sparzyć,osączyć,przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa.Z mąki,maku,masła,cukru,jaj i korzeni zagnieść ciasto.Rozwałkować dość gruby placek,przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę i piec w temp.200s.c do zrumienienia.Przyrządzić polewę: śmietankę,cukier,kakao i masło zagotować,mieszając,na wolnym ogniu.Gęstniejącą masę wylać na ostudzony placek.Mazurek przybrać połówkami włoskich orzechów.
Przesiać mąkę.Mak sparzyć,osączyć,przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa.Z mąki,maku,masła,cukru,jaj i korzeni zagnieść ciasto.Rozwałkować dość gruby placek,przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę i piec w temp.200s.c do zrumienienia.Przyrządzić polewę: śmietankę,cukier,kakao i masło zagotować,mieszając,na wolnym ogniu.Gęstniejącą masę wylać na ostudzony placek.Mazurek przybrać połówkami włoskich orzechów.