joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Mazurek migdałowy z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny i tradycyjny przepis na mazurek.

Mazurek migdałowy z powidłami

Składniki:

Mazurek migdałowy z powidłami

 

  • mały słoik powideł
  • ciasto; 150 g mąki
  • 25 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 lrople aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • masa; 250 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Mazurek migdałowy z powidłami
Do mąki dodajemy sól, cukier, mielone migdały, posiekane masło, i jajko rozkłucone z aromatem. Zagniatamy ciasto i owinięte folią spożywczą wkładamy do lodówki na 40 min. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim okrągłą formę po czym znów wstawiamy do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto pieczemy ok 20 minut w temp. 200 st. C. Wierzch upieczonego ciasta smarujemy powidłami. Mleko musimy zagotować z cukrami. Przestudzamy po czym dodajemy masło i ucieramy. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i dowolnie dekorujemy. Smacznego :)