Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek na cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Łatwy, szybki mazurek - tradycyjne ciasto wielkanocne trochę inaczej.

Mazurek na cieście francuskim

Składniki:

Mazurek na cieście francuskim

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 puszka mieszanki tropikalnych owoców
  • 3 czekolady mleczne
  • bakalie
  • wiórki kokosowe,
  • skórki pomarańczowe kandyzowane ,
  • lukier
  • inne elementy do dekoracji
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania:

Mazurek na cieście francuskim
Rozmrozić ciasto francuskie. Ciasto przyciąć na taki kształt jaki chcemy mieć ( prostokąt , koło ) .Z reszty ciasta uformować ozdobne brzegi. Posmarować rozmąconym żółtkiem , wyłożyć na blachę na papierze do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 210 stopni. Wyjąć ciasto i ostudzić . Owoce odsączyć dobrze z zalewy i rozdrobnić .Roztopić czekolady ( na parze lub w kąpieli wodnej ) ,1/3 część masy czekoladowej wylać na środek ciasta , rozsmarować i poczekać aż zastygnie . Wyłożyć na ciasto owoce .Owoce polać resztą czekolady . Na czekoladę wylać ozdobnie lukier. Ozdobić bakaliami ( rodzynki , orzechy, skórka pomarańczowa ).