anetka19234

anetka19234

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Mazurek patriotyczny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Przygotowujemy biszkopt, przygotowujemy budynie smietankowy i truskawkowy wg opisu na opakowaniu, rozpuszczamy czekoladę w małym rondelku by była płynna ale gęsta

Mazurek patriotyczny

Składniki:

Mazurek patriotyczny

 

  • 6 jajek,
  • dwie łyżki mąki,
  • pół łyżeczaki soli,
  • proszek do pieczenia
  • całe opakowanie, cukier waniliowy, p
  • ół szklanki cukru, pół szklanki mleka, opakowanie mrozonych truskawek,
  • 6 opakowań budyń śmietankowy, 6 opakowań budyń truskawkowy,
  • 2 litry mleka,
  • paczka wiórków kokosowych,
  • 6 tabliczek czekolad mlecznych

Sposób przygotowania:

Mazurek patriotyczny
Biszkopt przygotowanie: Odzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z zwykłym cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Żółtka łączymy z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy by zaczęło rosnąć o wyglądzie puszystym. Do sztywnej piany dodajemy dwie łyżki mąki takie do zupy i pół łyżeczki soli. Miksujemy i w czasie miksowania łączymy z żółtkami. Wykładamy blachę średnią papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy 45 min i po tym czasie robimy próbę patyczka. Odstawiamy by ostygło. W między czasie przygotowujemy budynie wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Na cieście w pozycji pionowej wykładamy budyn śmietankowy na górze do połowy ciasta a na reszczcie połowy budyń truskawkowy. Na górze gdzie budyń śmietankowy posypujemy wiórkami kokosowymi a na budyniu truskawkowym układamy odmrożone truskawki. Na koniec rozpuszczoną czekoladą wylewamy wzór symbol Polski: może być to orzeł, mapa lub kształ flagi albo napis Polska. Smacznego