Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Mazurek poranek i zmierzch

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tłuszcz utrzeć z cukrem i jajkami, dodac mąkę, proszek do pieczenia, stopniowo

Mazurek poranek i zmierzch

Składniki:

Mazurek poranek i zmierzch

 

  • 3 szkl mąki
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 1/2 kostki tłuszczu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier cytrynowy
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Mazurek poranek i zmierzch
Tłuszcz utrzeć z cukrem i jajkami, dodac mąkę, proszek do pieczenia, stopniowo dolewając mleko. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blachę, do drugiej połowy dodac kakao i 1 łyzkę wody. Wymieszać i wyłożyć na ciasto białe. Gładki rozsmarować. piec w temp 180 st około 40 minut. Ostudzony mazurek polewamy lukrem i dekorujemy bakaliami.