Sposób przygotowania:
Mazurek powidłowy mojej siostry
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i siekamy z zimna margaryną. Żółtka wraz z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogiel mogiel, a nastenie dodajemy do mąki i zagniatamy jednolite ciasto, które dzielimy na 2 częsci wałkujemy i wkładamy do dwóch blaszek. Pieczemy ok 30 minut w temp 180*.
Ja stosowałam powidła domowej roboty o dość rzadkiej konsystencji,jesli ktoś używa kupnych należy zmniejszyć ilość żelatyny. 3 łyżki żelatyny rozpuściłam w 1/4 szklance wrzątku i stopniowo wlewałam do powideł ciągle mieszając. W chwili kiedy zaczynają już tężeć wylewamy je na 1 blat upieczonego ciasta, a następnie przykrywamy je drugim. Masę krówkową smarujemy równomiernie na cieście - mazurka dekorujemy w sposób dowolny
Ja stosowałam powidła domowej roboty o dość rzadkiej konsystencji,jesli ktoś używa kupnych należy zmniejszyć ilość żelatyny. 3 łyżki żelatyny rozpuściłam w 1/4 szklance wrzątku i stopniowo wlewałam do powideł ciągle mieszając. W chwili kiedy zaczynają już tężeć wylewamy je na 1 blat upieczonego ciasta, a następnie przykrywamy je drugim. Masę krówkową smarujemy równomiernie na cieście - mazurka dekorujemy w sposób dowolny