Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

SUPERPRZEPIS

Mazurek powidłowy mojej siostry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

mazurek wykonany przez moją siostrę

Mazurek powidłowy mojej siostry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek powidłowy mojej siostry

 

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 kostki margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 500 ml rzadkich powideł
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 puszka masy krówkowej

 

Sposób przygotowania:

Mazurek powidłowy mojej siostry
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i siekamy z zimna margaryną. Żółtka wraz z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogiel mogiel, a nastenie dodajemy do mąki i zagniatamy jednolite ciasto, które dzielimy na 2 częsci wałkujemy i wkładamy do dwóch blaszek. Pieczemy ok 30 minut w temp 180*.
Ja stosowałam powidła domowej roboty o dość rzadkiej konsystencji,jesli ktoś używa kupnych należy zmniejszyć ilość żelatyny. 3 łyżki żelatyny rozpuściłam w 1/4 szklance wrzątku i stopniowo wlewałam do powideł ciągle mieszając. W chwili kiedy zaczynają już tężeć wylewamy je na 1 blat upieczonego ciasta, a następnie przykrywamy je drugim. Masę krówkową smarujemy równomiernie na cieście - mazurka dekorujemy w sposób dowolny
Mazurek powidłowy mojej siostry
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i siekamy
Mazurek powidłowy mojej siostry
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i siekamy
Mazurek powidłowy mojej siostry
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i siekamy
Mazurek powidłowy mojej siostry
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i siekamy

Tagi:

mazurek