Groszek20

Groszek20

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Mazurek Wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 8000
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zimne i twarde masło ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodaję mąkę i ugniatam kruszonkę. Dodaję cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka.

Mazurek Wielkanocny

Składniki:

Mazurek Wielkanocny

 

  • 1 op cukru waniliowego
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 3 żółtka
  • mąka 400 g
  • 100g cukru pudru
  • 250g konfitury z różu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250g masła
  • 2 op barwnika spożywczego do polewy lukrowej

Sposób przygotowania:

Mazurek Wielkanocny
Zimne i twarde masło ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodaję mąkę i ugniatam kruszonkę. Dodaję cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka. Zagniatamy ciasto i formuję w kulę, owijam w folię i schladzam ok 1h w lodówce. Ciasto rozwałkowuję, podsypując mąką, na prostokąt o grubości ok. 8 mm, piec w 200 stopniach na złoty kolor (ok. 20 minut). Konfiturę z róży smarujemy na upieczony spód. Kolorową polewę lukrową robimy następująco: Cukier puder mieszam z odrobiną barwnika spożywczego, Lukrem dokładnie smarujemy górę mazurka i zostawiamy do ostygnięcia.