bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Książka Kucharska: Mazurek - najlepsze przepisy

Mazurek wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mazurek na Wielkanoc musi być obowiązkowo.

Mazurek wielkanocny

Składniki:

Mazurek wielkanocny

 

  • Ciasto:
  • 37 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg margaryny
  • 12 dkg cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • marmolada jabłkowa do posmarowania

 

  • Ponadto:
  • polewa czekoladowa
  • mieszanka keksowa
  • masa do ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Mazurek wielkanocny
Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy margarynę, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną troszeczkę większą, jedną troszeczkę mniejszą. Tą mniejszą część dajemy do lodówki i będzie z niej kruszynka. Większą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm. Na to ciasto rozsmarowujemy marmoladę jabłkową, wyciągamy ciasto z lodówki i ścieramy na wierzch na grubej tarce. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Jak mazurek się upiecze i wystudzi polewamy go polewą, wokoło posypujemy mieszanką keksową i dowolnie go dekorujemy.