Sposób przygotowania:
Mazurek Wielkanocny - Zająć
Zacznijmy od tego że mąka krupczatka jest niezwykle delikatna i taki mazurek różnic się na pewno i w konsystencji po upieczeniu i w smaku . Na stół wsypujemy mąkę. Robimy zagłębienie , dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy rozpuszczoną przestudzoną margarynę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i mleko. Szybko zagniatamy ciasto i do lodówki na 30 minut. Wałkujemy ciasto na około pół centymetra . Wycinamy szablon zająca i przykładamy do ciasta i wycinamy. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach . Dekorujemy według uznania. Całego zająca smarujemy nadzieniem brzoskwiniowym z kawałkami owocówoczka robimy z pianek, a źrenice z dmuchanych chrupek w polewie mlecznej . Uszka,łapki obsypujemy posypką i też dekorujemy dmuchanymi chrupkami w czekoladzie mlecznej .
marietta
lalunia
Można zawsze zrobić bez świąt :)