lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mazurek Wielkanocny - Zająć

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie ma to jak Święta Wielkanocne , smakołyki pojawiające się na stole . Coraz to inne smakołyki . Wyczekiwanie i słodkie minki przy śniadaniu .

Mazurek Wielkanocny - Zająć Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mazurek Wielkanocny - Zająć

 

  • 400g mąki krupczatki
  • 100g cukru
  • 250g margaryna
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

  • Dodatkowo:

 

  • chrupki dmuchane w polewie mlecznej
  • posypka dekoracyjna
  • nadzienie brzoskwiniowe z kawałkami owoców
  • pianki

 

Sposób przygotowania:

Mazurek Wielkanocny - Zająć
Zacznijmy od tego że mąka krupczatka jest niezwykle delikatna i taki mazurek różnic się na pewno i w konsystencji po upieczeniu i w smaku . Na stół wsypujemy mąkę. Robimy zagłębienie , dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy rozpuszczoną przestudzoną margarynę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i mleko. Szybko zagniatamy ciasto i do lodówki na 30 minut. Wałkujemy ciasto na około pół centymetra . Wycinamy szablon zająca i przykładamy do ciasta i wycinamy. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach . Dekorujemy według uznania. Całego zająca smarujemy nadzieniem brzoskwiniowym z kawałkami owocówoczka robimy z pianek, a źrenice z dmuchanych chrupek w polewie mlecznej . Uszka,łapki obsypujemy posypką i też dekorujemy dmuchanymi chrupkami w czekoladzie mlecznej .
Mazurek Wielkanocny - Zająć
Na stół wsypujemy mąkę. Robimy zagłębienie , dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy rozpuszczoną przestudzoną margarynę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i mleko.
Mazurek Wielkanocny - Zająć
Wałkujemy ciasto na około pół centymetra . Wycinamy szablon zająca i przykładamy do ciasta i wycinamy.
Mazurek Wielkanocny - Zająć
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach . Zostawiamy do sotudzenia.