Sposób przygotowania:
Mazurek wielkanocny;)
Z mąki, cukru pudru cukru waniliowego, żółtka, masła, proszku zagnieść ciasto, które po dobrym wyrobieniu zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 2 godz do lodówki, aby się schłodziło. Następnie schłodzone, rozwałkujemy i wkładamy do natłuszczonej formy , pieczemy w temp 180 stopni przez ok 30 min. aż ciasto będzie miało złoto jasny kolor.
Powidła podgrzewamy, nakładamy na przestudzone ciasto.
Masę krówkową przekładamy do garnka mieszamy z kostką pół kostki masła i gorąco wykładamy na powidła.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tj. miskę stawiamy na garnku z wodą i podgrzewamy. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy przesiany cukier puder ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gorąco polewą oblewamy mazurka, gdy troszkę polewa przestygnie układamy na niej ozdoby marcepanowe.
SMACZNEGO!!!
Powidła podgrzewamy, nakładamy na przestudzone ciasto.
Masę krówkową przekładamy do garnka mieszamy z kostką pół kostki masła i gorąco wykładamy na powidła.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tj. miskę stawiamy na garnku z wodą i podgrzewamy. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy przesiany cukier puder ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gorąco polewą oblewamy mazurka, gdy troszkę polewa przestygnie układamy na niej ozdoby marcepanowe.
SMACZNEGO!!!