Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Wielkanocny zając lub baranek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealna ozdoba świątecznego koszyczka i stołu.

 Wielkanocny zając lub baranek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocny zając lub baranek

 

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny zając lub baranek
Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno po jednym żółtku. Białka ubijamy w czystym naczyniu na sztywno. Do masy żółtkowej dosypując mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dokładamy pianę z białek. Delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Masę przekładamy do formy zająca lub baranka i pieczemy na złoty kolor. Ustawiamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temp do 165 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
 Wielkanocny zając lub baranek
Masę na zajączka dobrze miksujemy by nie było grudek
 Wielkanocny zając lub baranek
Forme smarujemy margaryne i posypujemy bułką tartą
 Wielkanocny zając lub baranek
Do ciasta dokładamy ubitą na sztywno pianę .
 Wielkanocny zając lub baranek
Takie stado wystarczy tylko ładnie ozdobić.