czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Mazurek z białek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Mazurek to jedno z obowiązkowych ciast wielkanocnych. Ten jest szybki w przygotowaniu i można do niego wykorzystać niepotrzebne białka.

Mazurek z białek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek z białek

 

  • 1 andrut kwadratowy,
  • szklanka białek,
  • szkl. cukru,
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 2 szkl. bakalii (orzechy włoskie, suszone morele, suszone śliwki, suszona żurawina, rodzynki, płatki migdałowe),
  • 3 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

Mazurek z białek
Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier. Mąkę przesiać, zmieszać z kakao. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Bakalie posiekać, ale nie za drobno. Dodać do ciasta, wymieszać. Andruta dociąć do wymiaru blaszki (24x27cm) i ułożyć na dnie formy. Na andruta wylać ciasto, równomiernie je rozprowadzić. Piec ok. 30min w temp. 160st. Ostudzić i udekorować wg uznania.
Mazurek z białek
ubite białka wymieszać z przesiana mąką
Mazurek z białek
Do ciasta dodać posiekane bakalie, wymieszać
Mazurek z białek
Masę równomiernie rozsmarować na andrucie
Mazurek z białek
Mazurka pieczemy ok. 30min w temp. 160st