justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Mazurek z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

jak na pierwszy mazurek w życiu wyszedł bardzo smaczny

Mazurek z lukrem

Składniki:

Mazurek z lukrem

 

  • mąka 250 g
  • cukier puder 50 g
  • jajko 1 sztuka
  • masło 15 g
  • śmietana 1 łyżka
  • lukier 2 opakowania
  • czekolada
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek z lukrem
Do przesianej mąki dodajemy cukier puder i posiekane masło. Wbijamy jajko i wlewamy śmietanę. Ze składników zagniatamy ciasto. Trzeba to zrobić w miarę szybko. Ciasto owijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na prostokąt. Boki równamy, a ze ścinek robimy rant na bokach mazurka. Brzegi ciasta trzeba posmarować jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Gotowe ciasto studzimy i polewamy lukrem. Dekorujemy skórką pomarańczową, ewentualnie migdałami lub czekoladą.