lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mazurek z mąki krupczatki z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tym razem bedzie to Mazurek serduszko z mąki krupczatki z borówkami . Ciasto wyszło smaczne i spójne :)

Mazurek z mąki krupczatki z borówkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mazurek z mąki krupczatki z borówkami

 

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła miękkiego
  • 2 żółtka
  • Dodatkowo:

 

  • borówki leśne niskosłodzone Nasza Chata 200 g
  • migdały płatki garść
  • Ciasteczka ( chokolade knapper) jako środek kwiatków
  • polewa biała ( jest jako male kółeczka płaskie idealne do dekoracji helio)
  • kolorowe ememki

Sposób przygotowania:

Mazurek z mąki krupczatki z borówkami
Wsypujemy na stolnice mąkę krupczatkę i mąkę pszenną . Robimy dołek w mące i dodajemy żółtka . Dodajemy cukier puder . Masło kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników . Siekamy nożem składniki ( raz dwa) zagniatamy ciasto i zawijamy w folię spożywczą. Do lodówki trafia ciasto na 2 godziny. Wałkujemy ciasto na 5-7 mm foremką wycinamy kształt , oraz robimy krawędź aby nadzienie nam nie wypłynęło . Pieczemy na papierze do pieczenia 15-20 minut w 170 stopniach ( nakłuwamy widelcem ciasto by podczas pieczenia nam się nie skurczyło ). Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy nasz mazurek. Do środka wkładamy borówki leśne niskoslodzone , cały słoiczek wchodzi do środka . Na około rantu dekorujemy białą polewą która ma kształt płaskich kółeczek . Robimy 3 stokrotki i dekorujemy ememesami .
Mazurek z mąki krupczatki z borówkami
Wałkujemy ciasto na 5-7 mm , oraz robimy krawędź aby nadzienie nam nie wypłynęło