aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

mazurek z migdałami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mazurek z migdalami- mozna to pokochac

mazurek z migdałami

Składniki:

mazurek z migdałami

 

  • 500 g mąka,
  • 1 margaryna,
  • 1 szklanka cukier,
  • 2 cukier wanilinowy,
  • 4 jajka,
  • 1 lyzeczka proszek do pieczenia,
  • 1 śmietana 18 proc,
  • 1 garsc migdaly,
  • 150 g platki migdalowe,
  • 1/2 dżem porzeczkowy,
  • 1 polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

mazurek z migdałami
Do przesianej maki dodajemy maslo i wyrabiamy ciasto, dodajemy proszek do pieczenia, ugniatamy. Dodajemy jajka, cukier i smietane. Placek dzielimy na 2 czesci i pieczemy oddzielnie ok 20 min na 160 stopni. Upieczone ciasto przekladamy dzemem porzeczkowym i warstwa platkow migdalowych. Na wierzchu polewamy polewa czekoladowa i dekorujemy migdalami i platkami migdalowymi.