Sposób przygotowania:
Mazurek z pomarańczami 3
Puszkę mleka zagęszczanego włożyć do garnka, zalać wodą. Garnek przykryć. Gotować ok. 1,5 godziny (w razie potrzeby dolewając więcej wody), następnie ostudzić. Ja gotuję mleko dzień wcześniej. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Dużą blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć do niej ciasto, ponakłuwać widelcem. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 60-70 minut (aż się lekko zrumieni). Ciasto ostudzić. Na ostudzonym cieście rozsmarować masę krówkową. Czekolady połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, lekko je przestudzić. Śmietanę przelać do miski, ubić na sztywno. Do śmietany dodać przestudzoną roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać. Masę śmietanowo-czekoladową rozsmarować na masie krówkowej. Ciasto odłożyć do lodówki. Pomarańcze dobrze wyszorować, krótko sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki razem ze skórką. Plasterki pomarańczy wrzucić do gotującej się wody (2-3 szklanki), gotować kilka minut i odcedzić. Do drugiego garnka wlać szklankę wody. Dodać do niej szklankę cukru i zagotować. Do gotującego się syropu wrzucić obgotowane plasterki pomarańczy. Gotować je w syropie tak długo, aż skórka zrobi się miękka i szklista. Plasterki pomarańczy ostudzić w syropie, następnie je odcedzić i ułożyć na cieście w ten sposób, żeby lekko na siebie nachodziły.
Ania Hosz
kołczu
2milutka
marietta