lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Mazurek - najlepsze przepisy

Mazurek wielkanocny

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny mazurek, czyli ciasto którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Z powidłami, konfiturą i białą czekoladą, Polecam!

Mazurek wielkanocny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek wielkanocny

 

  • Ciasto:
  • 400 g mąki tortowej
  • 250 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 5 żółtek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • środek :
  • dżem porzeczkowy 300 gram
  • konfitura z wiśnią cały słoiczek 200 gram
  • powidła śliwkowe 300 gram
  • posypka kolorowa opakowanie jedno
  • czekolada biała wiórka 100 gram
  • polewa różowa 1 sztuka
  • kwiatki płatki 12 szt
  • listki płatki 18 szt

 

Sposób przygotowania:

Mazurek wielkanocny
Rozcieram masło z cukrem, dodaję żółtka i mieszam z przesianą mąką tortową . Szybko zagniatam ciasto, formuję kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowałam na cienki placek, około 5 mm grubości. Ciastem wykładam do prostokątnej formy posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą. Z resztek ciasta roluję wałeczki, zwijam i wykładam boki formy na około . Ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. Piekę na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 20 minut). Na ostudzone ciasto wykładam dżem porzeczkowy rozprowadzam na całej powierzchni . Na to wykładam konfiturę z wiśnią i powidła śliwkowe rozprowadzam na całej powierzchni dekoruje startą białą czekoladą na około układam płatki kwiatków posypuje posypka kolorowa . Brzegi mazurka polewam różowym lukrem i kład listki opłatki polecam.
Mazurek wielkanocny
Skłądniki wyspałam do miski razem z jajaki i margaryną
Mazurek wielkanocny
widelcem porobiłam dziurki na cieście a na okoł połozyłam wałeczki z ciasta
Mazurek wielkanocny
Do srodka włozyłam powidła dżem i konfiturę
Mazurek wielkanocny
posypałam startą biała czekoladą polałam lukrem rózowym i udekorowałąm kwiatkami li listkami z opłatka