Sposób przygotowania:
Mazurek wielkanocny
Rozcieram masło z cukrem, dodaję żółtka i mieszam z przesianą mąką tortową . Szybko zagniatam ciasto, formuję kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowałam na cienki placek, około 5 mm grubości. Ciastem wykładam do prostokątnej formy posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą. Z resztek ciasta roluję wałeczki, zwijam i wykładam boki formy na około . Ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. Piekę na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 20 minut). Na ostudzone ciasto wykładam dżem porzeczkowy rozprowadzam na całej powierzchni . Na to wykładam konfiturę z wiśnią i powidła śliwkowe rozprowadzam na całej powierzchni dekoruje startą białą czekoladą na około układam płatki kwiatków posypuje posypka kolorowa . Brzegi mazurka polewam różowym lukrem i kład listki opłatki polecam.
kołczu
Sarenka
Netka
lalunia
mysza75
lalunia
Dziękuje starałam się :)
mala-madzia
lalunia
Mam zamiar jakiś inny teraz zrobić :)
marietta
Gość
Chciałabym inaczej udekorować ciasto i zastanawiam się, czy dałoby się napisać coś lukrem na samej górze? Nie wiem, czy biorąc pod uwagę fakt, że na górze znajduje się konfitura, lukier się nie rozleje a napisy pozostaną rozmyte.
Jak uważasz?
Pozdrawiam serdecznie!
lalunia
lepiej połóż powidła na samą góręi wtedy napisz lukrem na konfiturze może się rozlać