Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Mchali

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

pyszne danie z kuchni gruzińskiej

Mchali

Składniki:

Mchali

 

 

Sposób przygotowania:

Mchali
Buraki umyć, ugotować albo upiec w piekarniku. Ostudzone obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać drobno, zalać sokiem z cytryny, odstawić na 15 min.. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać razem z cebulą do buraków. Dosypać natkę i orzechy, polać olejem. Całość oprószyć solą, cukrem i mielonym pieprzem, odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły. Podawać jako dodatek do mięs albo samodzielną przekąskę.
Mchali przyrządza się także z innych warzyw np. ze szpinaku

Tagi:

buraki