Sposób przygotowania:
Mega pomidor faszerowany + sos z parowara
Pomidora umyć i ściąć górną część ( ,, czapeczkę " ) .
Delikatnie wydrążyć miąższ pomidora uważając by nie uszkodzić ścianek. Miąższ pozostawić .
Mięso zmielić lub rozdrobnić w Malakserze .
Obraną i drobno pokrojoną cebulę usmażyć na złoto na oleju ( końcówki pozostałe przy krojeniu zostawić ) Do cebuli dołożyć mięso i smażyć aż się zrumieni- pod koniec dołożyć masło.
Przełożyć do miski z ryżem, dodać natkę pietruszki.
Wymieszać dokładnie .Doprawić maggi, solą, pieprzem, papryką mieloną.
Wypełnić pomidora farszem .
Ułożyć w wyłożonym zielonymi liśćmi pora garnku do gotowania na parze .
Do dolnego garnka do dotowania na parze włożyć rozdrobniony miąższ wydrążony z pomidorów miąższ , szczyptę vegety, zioła, końcówki cebuli , szczypior, paprykę świeżą.
Zalać wodą. Wsypać szczyptę vegety i gotować 15 minut.
Przecedzić przez sito. Przetrzeć. Uzupełnić ilość płynu dodając wody tak by znów było 1 i 3/4 szklanki. Zagotować.
Postawić górny garnek i gotować ok.5- 8 minut ( polecam sprawdzanie patyczkiem do szaszłyków - jak patyczek bez oporu wbija sie w ściankę pomidora to znaczy , że jest gotowe ).
Trzeba bardzo pilnować by pomidor nie popękał .
Gdy pomidor jest gotowy zostawiamy go pod przykryciem.
Do sosu w dolnym garnku dodać masło, koncentrat. Doprawić do smaku. Zaciągnąć rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką. Zagotować.
* Jeśli uważamy że pół pomidora na porcję to za mało - bierzemy 2 sztuki a resztę składników podwajamy.
** Ryż do farszu gotuję na bulionie z kostki - gotuję cały woreczek i resztę zużywam do innej potrawy.
Delikatnie wydrążyć miąższ pomidora uważając by nie uszkodzić ścianek. Miąższ pozostawić .
Mięso zmielić lub rozdrobnić w Malakserze .
Obraną i drobno pokrojoną cebulę usmażyć na złoto na oleju ( końcówki pozostałe przy krojeniu zostawić ) Do cebuli dołożyć mięso i smażyć aż się zrumieni- pod koniec dołożyć masło.
Przełożyć do miski z ryżem, dodać natkę pietruszki.
Wymieszać dokładnie .Doprawić maggi, solą, pieprzem, papryką mieloną.
Wypełnić pomidora farszem .
Ułożyć w wyłożonym zielonymi liśćmi pora garnku do gotowania na parze .
Do dolnego garnka do dotowania na parze włożyć rozdrobniony miąższ wydrążony z pomidorów miąższ , szczyptę vegety, zioła, końcówki cebuli , szczypior, paprykę świeżą.
Zalać wodą. Wsypać szczyptę vegety i gotować 15 minut.
Przecedzić przez sito. Przetrzeć. Uzupełnić ilość płynu dodając wody tak by znów było 1 i 3/4 szklanki. Zagotować.
Postawić górny garnek i gotować ok.5- 8 minut ( polecam sprawdzanie patyczkiem do szaszłyków - jak patyczek bez oporu wbija sie w ściankę pomidora to znaczy , że jest gotowe ).
Trzeba bardzo pilnować by pomidor nie popękał .
Gdy pomidor jest gotowy zostawiamy go pod przykryciem.
Do sosu w dolnym garnku dodać masło, koncentrat. Doprawić do smaku. Zaciągnąć rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką. Zagotować.
* Jeśli uważamy że pół pomidora na porcję to za mało - bierzemy 2 sztuki a resztę składników podwajamy.
** Ryż do farszu gotuję na bulionie z kostki - gotuję cały woreczek i resztę zużywam do innej potrawy.