Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Mega pomidor faszerowany + sos z parowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jedna sztuka starczy mi na obiad dla 2 osób. Dla ułatwienia zrobię na parze bo w dolnym garnku zbierze mi się aromatyczny wywar z gotowania , który posłuży do zrobienia sosu.

Mega pomidor faszerowany + sos z parowara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mega pomidor faszerowany + sos z parowara

 

  • 1 mega duży pomidor ( chyba malinowy * )
  • 1 duża cebula biała
  • 1 kotlet schabowy bez kości ( ok. 5-8 dag)
  • 3/4 szklanki ugotowanego ryżu ( ok. 5 dag suchego)
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • pasek czerwonej papryki świeżej ( nie koniecznie - dałam dla aromatu bo był )
  • 2 kawałki białej części szczypioru ( nie koniecznie - dałam bo były- można wrzucić 1/4 cebuli)
  • 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • szczypta cukru do smaku
  • szczypta papryki mielonej
  • szczypta przyprawy warzywnej typu vegeta
  • maggi w płynie
  • zielone liście pora
  • zioła ( gałązki ) -natka pietruszki, lubczyk, seler- mogą być mrożone lub suszone
  • 1 i 3/4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Mega pomidor faszerowany + sos z parowara
Pomidora umyć i ściąć górną część ( ,, czapeczkę " ) .

Delikatnie wydrążyć miąższ pomidora uważając by nie uszkodzić ścianek. Miąższ pozostawić .

Mięso zmielić lub rozdrobnić w Malakserze .

Obraną i drobno pokrojoną cebulę usmażyć na złoto na oleju ( końcówki pozostałe przy krojeniu zostawić ) Do cebuli dołożyć mięso i smażyć aż się zrumieni- pod koniec dołożyć masło.

Przełożyć do miski z ryżem, dodać natkę pietruszki.

Wymieszać dokładnie .Doprawić maggi, solą, pieprzem, papryką mieloną.

Wypełnić pomidora farszem .

Ułożyć w wyłożonym zielonymi liśćmi pora garnku do gotowania na parze .

Do dolnego garnka do dotowania na parze włożyć rozdrobniony miąższ wydrążony z pomidorów miąższ , szczyptę vegety, zioła, końcówki cebuli , szczypior, paprykę świeżą.

Zalać wodą. Wsypać szczyptę vegety i gotować 15 minut.

Przecedzić przez sito. Przetrzeć. Uzupełnić ilość płynu dodając wody tak by znów było 1 i 3/4 szklanki. Zagotować.

Postawić górny garnek i gotować ok.5- 8 minut ( polecam sprawdzanie patyczkiem do szaszłyków - jak patyczek bez oporu wbija sie w ściankę pomidora to znaczy , że jest gotowe ).

Trzeba bardzo pilnować by pomidor nie popękał .

Gdy pomidor jest gotowy zostawiamy go pod przykryciem.

Do sosu w dolnym garnku dodać masło, koncentrat. Doprawić do smaku. Zaciągnąć rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką. Zagotować.



* Jeśli uważamy że pół pomidora na porcję to za mało - bierzemy 2 sztuki a resztę składników podwajamy.



** Ryż do farszu gotuję na bulionie z kostki - gotuję cały woreczek i resztę zużywam do innej potrawy.
Mega pomidor faszerowany + sos z parowara
Pomidora wydrążyć usuwając delikatnie miąższ
Mega pomidor faszerowany + sos z parowara
Przygotować farsz z ryżu -podsmażonej z mięsem cebulki-natki pietruszki i przypraw
Mega pomidor faszerowany + sos z parowara
Wypełnić farszem pomidora i po ułozeniu na liściach pora gotowaćok 8 minut na parze
Mega pomidor faszerowany + sos z parowara
Na bulionie który zrobił się w dolnym garnku przygotować sos pomidorowy