szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Meksykański przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Meksykańska przekładaniec z tortilli mięsa i warzyw. Pyszności.

Meksykański przekładaniec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Meksykański przekładaniec

 

  • 4 gotowe tortille
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • kostka sera żółtego ok 250 g
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 suszona papryczka chili
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa uniwersalna typu wegeta
  • papryka ostra
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • keczup

Sposób przygotowania:

Meksykański przekładaniec
Na patelni podsmażamy mięso mielone. Dodajemy do niego przecier i doprawimy lekko wegetą. Ściągamy z patelni i rozgrzewamy na niej olej. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Czosnek i suszoną papryczkę bardzo drobno siekamy i dorzucamy na patelnie. Do cebuli dodajemy paprykę pokrojoną w kostke i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy ok 7-8 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy na patelnię przygotowane mięso, oraz groszek, kukurydze i fasolkę. Całość mieszamy i podsmażamy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia doprawiamy papryką i wegeta. Tortownicę smarujemy tłuszczem i układamy na dnie dwie tortille. Na to wykładamy połowę masy warzywno mięsnej. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i połowę sera układamy na warzywach. Przykrywamy płatem tortilli i wykładamy resztę warzyw, a na warzywa resztę sera. Całość przykrywamy czwartą tortillą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy do niego tortownicę.Pieczemy ok 30 minut. Podajemy z keczupem.
Meksykański przekładaniec
Cebulę podsmażamy z czosnkiem i papryczka chili
Meksykański przekładaniec
Dodajemy warzywa i mieso i smazymy całosc
Meksykański przekładaniec
Na dno tortownicy wykładamy dwie tortille
Meksykański przekładaniec
Wykładamy warzywa a na nie starty żółty ser