dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Melanzane alla Parmigiana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjne włoskie danie z bakłażanów, pomidorów pelati i sera Parmigiano Reggiano (najlepiej)

Melanzane alla Parmigiana

Składniki:

Melanzane alla Parmigiana

 

 

Sposób przygotowania:

Melanzane alla Parmigiana
Bakłażany pokroić w plastry (ok. 1 cm grubości) i posolić. Poczekać z 10 min, odsączyć i wysuszyć. Usmażyć. Cebule posiekane przesmażyć z czosnkiem na oliwie,dodać mięso i dusić ok 20 min, następnie dodać pomidory i dalej dusić ok 15 min. Przed zdjęciem z ognia dodać bazylię i zamieszać. Na dno żaroodpornego naczynia wlać kilka łyżek oliwy tak aby pokryły dno. Ułożyć warstwę bakłażanów, polać sosem, znów ułożyć bakłażany itd aż do wyczerpania składników (ostatnia warstwa to sos) i poukładać mozzarelle. Posypać całość startym parmezanem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180st na ok 40 minut. Najlepiej smakuje następnego dnia.