Sposób przygotowania:
Melanzanie czyli bakłażan z grilla
Bakłażany dokładnie myjemy i odcinamy jeden koniec miejsce gdzie były liście,tniemy wzdłuż (nie prostopadle do dłuższego boku) na cieniutkie plasterki można do tego użyć krajalnicy ustawiając na 0,3-0,5 mm lub pokroić nożem jak ktoś potrafi.Następnie układamy na rozgrzanym grillu elektrycznym lub patelni grillowej tak aby nam zawsze wychodziły poprzeczne paski grillowe na bakłażanach.Tak przygotowane warzywo układamy warstwami w pojemniczku szklanym lub plastikowym dodając po kolei posiekaną pietruszkę,bazylie rozgnieciony czosnek,papryczkę chilli (z papryczką należy uważać jak ktoś nie lubi bardzo pikantnego) i sól.Warstwy układamy na przemian czyli jak jedna jest wzdłuż to następną układamy w poprzek.Jak już ułożymy wszystko z przyprawami zalewamy to oliwą z oliwek( a nie czasem jakimś tanim olejem!!) i odkładamy do lodówki najlepiej spożywać po 24h czym dłużej leży ty smaczniejsze można jeść do chleba lub tostów ale również jako dodatek do dań.Życzę smacznego bo są naprawdę super gdzie ja sam nie byłem przekonany do puki nie spróbowałem :)