Sposób przygotowania:
Melony i figi z szynką parmeńską
Przekroić melon ostrym nożem. Pestki wybrać łyżką z obydwu połówek. Połówki melona pokroić w cząstki. Obrać cząstki ze skórki. Umyć figi i wytrzeć do sucha. Figi pokroić wzdłuż na ćwiartki. Roztrzepać oliwę z oliwek i sok z cytryny w małej miseczce. Sos przyprawić solą i pieprzem. Melon i figi skropić sosem. Zostawić owoce na około 10 minut do zmacerowania. Parmezan zestrugać nożem lub obieraczką do jarzyn w cienki płatki. Bazylię umyć, odsączyć z wody i poobrywać listki od gałązek.
Skropione sosem z oliwy cząstki melona i ćwiartki fig ułożyć z szynką parmeńską na talerzu. Posypać płatkami parmezanu i listkami bazylii.
Skropione sosem z oliwy cząstki melona i ćwiartki fig ułożyć z szynką parmeńską na talerzu. Posypać płatkami parmezanu i listkami bazylii.