WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Metrowiec bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Metrowiec bez pieczenia czyli ciasto z herbatników i dwóch rodzajów kremu budyniowego, składane jak metrowiec.

Metrowiec bez pieczenia Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Metrowiec bez pieczenia

 

 

  • Polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 5 łyżek śmietany

Sposób przygotowania:

Metrowiec bez pieczenia

ETAP 1:

Jajka utrzreć z cukrem. Następnie zmiksować z mąkami. Wlać do zagotowanego mleka z cukrem waniliowym. Szybko wymieszać i gotować do zgęstnienia. Budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i stopniowo wmiksować do niego budyń. Powstały krem podzielić na pół. Jedną połowę odstawić. Do drugiej dodać kawę i orzechy i wymieszać.

Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą i ustawić ją pionową. Na jej dnie którym teraz jest krótszy bok formy ułożyć pierwszy herbatnik i posmarować go łyżeczką jasnego kremu. Ułożyć na to drugi herbatnik i posmarować go łyżeczką ciemniejszego kremu. I tak na przemian aż do skończenia składników. Po złożeniu ciasta blachę odwrócić do normalnej pozycji.

Wierzch i boki posmarować pozostałościami kremu i wstawić do lodówki. Gdy trochę stężeje przygotować polewę. Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Posmarować ciasto i znów wstawić ciasto do lodówki.

Gdy dobrze zastygnie pokroić na ukos jak metrowca.

Metrowiec bez pieczenia
Metrowiec po złożeniu posmarowany polewą czekoladową
Metrowiec bez pieczenia
Metrowiec po złożeniu ciastek i kremów w blaszce
Metrowiec bez pieczenia
Ciasto skłądamy w formie keksówce ustawionej pionowo
Metrowiec bez pieczenia
Krem budyniowy w dwóch wersjach smakowych.
Metrowiec bez pieczenia
Domowy budyń z jajek, mąk, cukru i mleka