Sposób przygotowania:
Metrowiec bez pieczeniaETAP 1:
Jajka utrzreć z cukrem. Następnie zmiksować z mąkami. Wlać do zagotowanego mleka z cukrem waniliowym. Szybko wymieszać i gotować do zgęstnienia. Budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i stopniowo wmiksować do niego budyń. Powstały krem podzielić na pół. Jedną połowę odstawić. Do drugiej dodać kawę i orzechy i wymieszać.
Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą i ustawić ją pionową. Na jej dnie którym teraz jest krótszy bok formy ułożyć pierwszy herbatnik i posmarować go łyżeczką jasnego kremu. Ułożyć na to drugi herbatnik i posmarować go łyżeczką ciemniejszego kremu. I tak na przemian aż do skończenia składników. Po złożeniu ciasta blachę odwrócić do normalnej pozycji.
Wierzch i boki posmarować pozostałościami kremu i wstawić do lodówki. Gdy trochę stężeje przygotować polewę. Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Posmarować ciasto i znów wstawić ciasto do lodówki.
Gdy dobrze zastygnie pokroić na ukos jak metrowca.