zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Michałkowo truflowa babka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

dziś kombinacja babki z cukierkami Michałki - wyszło pysznie

Michałkowo truflowa babka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Michałkowo truflowa babka

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szk cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1/3 szk oleju
  • 1/3 szk mleka
  • 2 czubate łyżki masy krówkowej truflowej
  • 4 michałki kakaowe
  • 4 michałki białe
  • Lukier :
  • 2/3 szk cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kolorowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Michałkowo truflowa babka
Foremkę keksową o długości 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Do miski wybić jajka, dodać olej, mleko i oba cukry i ubić masę. Następnie dodać masę krówkową i mieszać aż składniki się połączą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do płynnej masy. Delikatnie wymieszać. Michałki pokroić dość grubo, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać ciasto. Gotowe przełożyć do przygotowanej blaszki. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45-50 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu wyjąć babkę na kratkę i lekko przestudzić. Z cukru, wody i soku z cytryny zrobić lukier łącząc ze sobą składniki i posmarować nim babkę. Na koniec posypać posypka do ciast.
Michałkowo truflowa babka
mikserem wymieszać składniki babki na gładka masę
Michałkowo truflowa babka
michałki pokroić w sporą kostkę i dodać do masy
Michałkowo truflowa babka
wyrobione ciasto przelac do wysmarowanej blaszki i wysypanej mąką
Michałkowo truflowa babka
babkę po upieczeniu i wystudzeniu posmarowac lukrem i posypać posypka