Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Mięciutki chleb pszenny na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny i mięciutki chleb na mleku, na zakwasie

Mięciutki chleb pszenny na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięciutki chleb pszenny na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Mięciutki chleb pszenny na zakwasie
Do pojemnika od robota lub maszyny do chleba wsypać mąkę, drożdże, sól. Dodać miód. Masło rozpuścić w ciepłym ale nie gorącym mleku, dodać wraz z zakwasem do pojemnika. Wyrobić jednolite gładkie ciasto (można oczywiście ręcznie). Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja postawiłam przy ciepłym grzejniku na 2 godziny. Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, odgazować. Uformować podłużny bochenek. I przełożyć do keksówki o długości 30 cm. Przykryć ściereczką i odstawić aż wyrośnie (u mnie znów przy grzejniku, tym razem godzina wystarczyła). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 15 minutach zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić na kratce i dopiero pokroić na kromki.
Mięciutki chleb pszenny na zakwasie
Do pojemnika od robota lub maszyny do chleba wsypać mąkę, drożdże, sól. Dodać miód.
Mięciutki chleb pszenny na zakwasie
Masło rozpuścić w ciepłym ale nie gorącym mleku, dodać wraz z zakwasem do pojemnika.
Mięciutki chleb pszenny na zakwasie
Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, odgazować. Uformować podłużny bochenek.
Mięciutki chleb pszenny na zakwasie
I przełożyć do keksówki o długości 30 cm. Przykryć ściereczką i odstawić aż wyrośnie