Sposób przygotowania:
Mięciutki chleb pszenny na zakwasie
Do pojemnika od robota lub maszyny do chleba wsypać mąkę, drożdże, sól. Dodać miód. Masło rozpuścić w ciepłym ale nie gorącym mleku, dodać wraz z zakwasem do pojemnika. Wyrobić jednolite gładkie ciasto (można oczywiście ręcznie). Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja postawiłam przy ciepłym grzejniku na 2 godziny. Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, odgazować. Uformować podłużny bochenek. I przełożyć do keksówki o długości 30 cm. Przykryć ściereczką i odstawić aż wyrośnie (u mnie znów przy grzejniku, tym razem godzina wystarczyła). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 15 minutach zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić na kratce i dopiero pokroić na kromki.