Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Piernik z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięciutki piernik z warstwa sera. Doskonale się sprawdza przy każdej okazji.

Piernik z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z serem

 

  • Ciasto piernikowe;,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 300 g dżemu cukiniowego swojskiego lub innego o dowolnym smaku
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki cukru kryształu,
  • 3 łyżki budyniu czekoladowego lub kakao,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 500 g sera trzykrotnie mielonego,
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g margaryny roztopionej wystudzonej,
  • 4 jajka,
  • cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa

Sposób przygotowania:

Piernik z serem
Składniki na ciasto miksujemy razem,nieważna jest nawet kolejność wkładania do miski składników. Wylewamy do dużej blaszki 40 x 26 cm. Przygotowujemy masę serową : Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywna piane . Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, następnie ze serem i proszkiem budyniowym.Wlewamy przestudzoną margarynę. Łączymy z ubitymi białkami mieszając łyżka . Masę serową wykładamy delikatnie na ciasto piernikowe,wyrównujemy powierzchnie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. Po tym czasie zostawiamy ciasto na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach, a po całkowitym wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladowa .
Piernik z serem
Ciasto piernikowe miksujemy do pojawienia się pecherzy powietrza.
Piernik z serem
Białka do masy serowej ubijamy na sztywna pianę
Piernik z serem
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i serem.
Piernik z serem
Masę serową wykładamy na surowe ciasto piernikowe a potem dopiero pieczemy