Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Piernik z orzechami i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo mięciutki i puszysty,możemy go oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową,u mnie za namową moich córek na pierniku znalazła się polewa.Możemy go upiec na świąteczny stół.

Piernik z orzechami i rodzynkami

Składniki:

Piernik z orzechami i rodzynkami

 

 

  • dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Piernik z orzechami i rodzynkami
Do garnka dajemy masło,cukier i mleko,zagotowujemy i studzimy. Do przestudzonej masy dajemy miód,mąkę,amoniak,sodę oczyszczoną,przyprawę do piernika i żółtka,następnie dokładnie miksujemy,dodajemy orzechy i rodzynki,mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony piernik studzimy,dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.Odstawiamy do zastygnięcia polewy.