Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Mięciutkie kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepis na kopytka zna chyba każdy.Moje wychodzą bardzo mięciutkie,polane stopionym masełkiem posmakują każdemu.

Mięciutkie kopytka

Składniki:

Mięciutkie kopytka

 

 

  • dodatkowo:
  • 1 łyżka oleju
  • mąka do podsypania stolnicy
  • masło do polania kopytek

Sposób przygotowania:

Mięciutkie kopytka
Ziemniaki obieramy ,myjemy,gotujemy w osolonej wodzie,ugotowane ziemniaki odcedzamy i studzimy.Wystudzone mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do zmielonych wbijamy jajka,dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną,zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy. Następnie z ciasta toczymy wałki,lekko spłaszczamy i kroimy kilku centymetrowe kluski.Tępą stroną noża możemy zrobić wzorek. Przygotowane kluski gotujemy w osolonej wodzie z olejem,około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch ( kluski najlepiej gotować partiami ,żeby nam się nie rozgotowały). Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową ,podajemy polane stopionym masłem.