vespera

vespera

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Miękka karkówka (smażona i pieczona)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Miękka karkówka (smażona i pieczona).

Miękka karkówka (smażona i pieczona)

Składniki:

Miękka karkówka (smażona i pieczona)

 

  • Składniki:

 

  • 4 plastry karkówki

 

 

 

  • kilka skrawków boczku (niekoniecznie)

 

  • ziela angielskiego, 5 listków laurowych, pieprz, kostka Knorr z oliwą, dodaję mieszankę przypraw typu KEBAB

 

 

Sposób przygotowania:

Miękka karkówka (smażona i pieczona)
1.Posupuję karkówkę przyprawami i odstawiam na parę godzin jeśli to możliwe. Jeśli posiłek nie był planowany to przyprawy są na tyle aromatyczne, że i tak mięso przejdzie. 2.Na patelnię wrzucam skrawki boczku (lub oliwę jeśli ma być wersja light) i czekam aż wytopi się trochę tłuszczu. 3.Dorzucam na patelnię pora polrojonego w grube krążki. 4.Po dłuższej chwili dokładam do patelni karkówkę i obsmażam z 2 stron. 5.Robię szklankę rosołku z kostki. 6.Gdy mięso zetnie się z obu stron przekładam mięso do żaroodpornego naczynia i dolewam szklankę rosołku. 7.Wstawiam do pieca na 170 stopni na 90 minut. Ostatnie 20 minut zmniejszam temperaturę do 100/110 stopni. Podaję tylko z bukietem surówki jak na zdjęciu i np. z kopytkami.