Sposób przygotowania:
Miękka karkówka (smażona i pieczona)
1.Posupuję karkówkę przyprawami i odstawiam na parę godzin jeśli to możliwe. Jeśli posiłek nie był planowany to przyprawy są na tyle aromatyczne, że i tak mięso przejdzie. 2.Na patelnię wrzucam skrawki boczku (lub oliwę jeśli ma być wersja light) i czekam aż wytopi się trochę tłuszczu. 3.Dorzucam na patelnię pora polrojonego w grube krążki. 4.Po dłuższej chwili dokładam do patelni karkówkę i obsmażam z 2 stron. 5.Robię szklankę rosołku z kostki. 6.Gdy mięso zetnie się z obu stron przekładam mięso do żaroodpornego naczynia i dolewam szklankę rosołku. 7.Wstawiam do pieca na 170 stopni na 90 minut. Ostatnie 20 minut zmniejszam temperaturę do 100/110 stopni. Podaję tylko z bukietem surówki jak na zdjęciu i np. z kopytkami.
luna