aniabrodawska

aniabrodawska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Mielone po turecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre i zawsze cos nowego na mielone

Mielone po turecku

Składniki:

Mielone po turecku

 

  • 35 dag dowolnego mięsa mielonego np.baraniny
  • pokrojona w paseczki papryka
  • 3 duże pomidory
  • 1/2 pęczka dymki lub 1-2 cebule
  • 3 łyżki tymianku
  • łyżeczka czarnuszki(ew.zioła prowansalskie)
  • 2 łyżki oleju
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mielone po turecku
Drożdże rozpuść w 3/4 szk.ciepłej wody. Dodaj szczyptę cukru i soli.wymieszajPołącz z mąką, jogurtem i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Na oleju smaż mieso ok. 10 min. dopraw pieprzem na ostro. Ostudż. Wymieszaj z posiekanymi pomidorami, dymką oraz przyprawami. Ciasto ponownie wyrób,podziel na 8 porcji. Każdą rozciągnij na okrągły placek. Kładż farsz, brzegi podnieś i zlep na końcach. Chlebki ułóż na blasze, odstawić do wyrośniecia na 10 minut. Piecz 35 minut w temperaturze 200stopni. -Smacznego-

Tagi:

mięso ciasto