BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1424]

Klopsy mielone otulone plasterkiem sera

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam zwykło najprostsze mielone otulone plasterkiem sera. Po upieczeniu ser się rozpłynie i wtedy mielone smakuje pysznie.

Klopsy mielone otulone plasterkiem sera

Składniki:

Klopsy mielone otulone plasterkiem sera

 

  • 500 g, mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • bułka namoczona w mleku,
  • 200 g,pieczarek,
  • przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa do mielonego 1 łyżeczka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ser żółty tyle plastrów ile mamy klopsów mielonych,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Klopsy mielone otulone plasterkiem sera
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę namoczoną w mleku ale odciśniętą. Dodać obraną pokrojoną w kosteczkę cebule, wyrabiać aż będzie jednolita masa.

Pieczarki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, przesmażyć na gorącym oleju, dodać do masy.

Doprawić odrobiną soli i pieprzu dodać przyprawy.

Gdyby masa mielona była za luźna wtedy dodać trochę bułki tartej.

Formować klopsy i panierować w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu, jedną stronę usmażyć, klopsy mielone obrócić na drugą stronę wtedy nałożyć na klopsy mielone po plastrze sera żółtego przykryć i na małym ogniu podsmażyć do momentu aż ser sie rozpuści.

Można polać sosem czosnkowym.

Tagi:

danie mięso