nefree

nefree

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Mielone inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i tanie danie, a zrobione na parze niemal - light

Mielone inaczej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone inaczej

 

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego, wieprzowo-drobiowego lub inna kombinacja, jak kto lubi)
  • 1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko
  • 2 garści poszatkowanej kapusty białej
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 0,5 pęczka natki pietruszki lub ziół: prowansalskich vs oregano
  • przyprawy: vegeta, pieprz

Sposób przygotowania:

Mielone inaczej
1. W miseczce łączymy: mięso z ryżem, kapustą, papryką pokrojoną w drobną kostkę, jajkiem, przyprawami i ziołami. Bułki tartej dodajemy tyle, aby masa złapała odpowiednią kleistość - jakieś 2 łyżki, może nieco więcej. 2. Te pulpety robię na 2 sposoby: I). Uformowane kulki obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju - czyli tradycyjnie (jednak pamiętajmy, że wszelkie smażone panierki pochłaniają 30% tłuszczu) lub II). Uformowane kulki (bez panierki) gotuję na parze. Ten drugi wariant smakuje rewelacyjnie! :) i można je potraktować dosłownie jako "light" :) ...do tego 3 nieduże ziemniaczki + mały kalafiorek i danie gotowe...
Mielone inaczej
Formowanie kulek
Mielone inaczej
Smażenie
Mielone inaczej
Efekt końcowy