Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Mielone kotleciki doprawione musztardą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Często stosuję musztardę nie tylko jako dodatek do potraw ale i jako przyprawę .Tak jest i tym razem.

Mielone kotleciki doprawione musztardą

Składniki:

Mielone kotleciki doprawione musztardą

 

  • 1/4 kg mięsa mielonego wieprzowego ( chudego od szynki )
  • 1 łyżka ostrej musztardy ( najlepiej francuskiej z całymi ziarnami gorczycy )
  • sól
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • smalec do smażenia
  • mąka do oprószenia
  • 2 łyzki bułki tartej
  • 1 cebula

 

Sposób przygotowania:

Mielone kotleciki doprawione musztardą
Cebulę drobno pokroić i zarumienić na 1 łyżce smalcu .Mięso wyrobić z przyprawami , cebulą i musztardą .Dodać bułki tartej tak by masę zagęścić . Uformować kotleciki .Oprószyć je mąką . Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotleciki na rumiano z obu stron . Zmniejszyć gaz i dosmażyć kotleciki pod przykryciem skrapiając co chwilę odrobiną wody .