Sposób przygotowania:
Mielone polonezyI
 
1.	Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, paprykę ostrą, bułkę tartą i wlewam śmietanę.
2.	Dokładnie wyrabiam masę mięsną i robię duże okrągłe kotlety. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdy kotlecie robię głęboki otwór i odstawiam na bok.
II
 
3. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, bardzo drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia dodaję musztardę oraz ketchup i jeszcze dwie minutki smażę.
III
 
4.	Każdy otwór w mięsie napełniam farszem i posypuję żółty serem startym na tarce o dużych oczkach.
5.	Piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.
IV
6.	Gotowe.
7.	Smacznego.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
