Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mielone polonezy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na niedzielny obiad lub na imprezę polecam soczyste kotlety mielone upieczone w piekarniku. Smakują wyśmienicie a Ty zaoszczędzisz mnóstwo czasu. W jednym czasie piekły się wszystkie, a ja miałam czas na przygotowanie surówki i ziemniaków.

Mielone polonezy

Składniki:

Mielone polonezy

Składniki na kotlety:

Składniki na farsz:

  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Składniki dodatkowe:

  • 10 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Mielone polonezy

I

Mielone Polonezy
przygotowanie wszystkich składników na mielone kotlety, wszystkie razem łączymy, wyrabiamy, robimy kotlety i układamy na blaszce.

1. Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, paprykę ostrą, bułkę tartą i wlewam śmietanę.
2. Dokładnie wyrabiam masę mięsną i robię duże okrągłe kotlety. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdy kotlecie robię głęboki otwór i odstawiam na bok.

II

Mielone Polonezy
Przygotowanie farszu z pieczarek oraz cebuli, ketchupu oraz musztardy.

3. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, bardzo drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia dodaję musztardę oraz ketchup i jeszcze dwie minutki smażę.

III

Mielone Polonezy
napełnianie otworów w mięsie i pieczenie kotletów mielonych

4. Każdy otwór w mięsie napełniam farszem i posypuję żółty serem startym na tarce o dużych oczkach.
5. Piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.

IV

6. Gotowe.
7. Smacznego.