OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Mielone pulpeciki w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne proste danie na obiad. aromatyczny sos sprawia, że mięso mielone jest apetyczne. danie jest szybkie w przygotowaniu.

Mielone pulpeciki w sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone pulpeciki w sosie

 

  • 500g mięsa mielonego np. z szynki
  • duża cebula
  • 6łyżek bułki tartej
  • oregano, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie
  • jajko
  • sól
  • 400ml bulionu ciemnego pieczeniowego
  • łyżeczka siekanej natki pietruszki
  • 2łyżeczki siekanego koperku
  • olej
  • 3łyżeczki mąki
  • woda

Sposób przygotowania:

Mielone pulpeciki w sosie
Mięso mielone doprawić solą i ziołami. Wbić jajko. Dodać 4 łyżki bułki tartej. Odkroić z cebuli kilka piór, drobno posiekać i wrzucić do mięsa. Dokładnie wymieszać. Formować małe kulki i obtaczać w pozostałej bułce tartej. Cebulę pokroić w pół plastry, wrzucić na gorący olej. Zeszklić. Na cebulę wsypać mięsne kuleczki. Dusić pod przykryciem, mieszając . Po ok. 10 min wlać bulion. Wsypać koperek i pietruszkę. Dusić mięso w bulionie 20-25 min. Zagęścić wodą z mąką.
Mielone pulpeciki w sosie
500g mięsa i mamy 14mięsnych kuleczek ..
Mielone pulpeciki w sosie
podsmażamy cebulę , a następnie wrzucamy na nią kulki
Mielone pulpeciki w sosie
mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem