Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie pomidorowym
1. U gotować ryż. Do garnka wlać ok.1 litr wody, następnie dodać ok. 6 łyżek ryżu. Po zagotowaniu dodać pół łyżki soli i gotować. Gotowy ryż przełożyć na cedzak (w celu pozbycia się nadmiaru wody). Poczekać aż wystygnie. 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek zetrzeć na prasce. Cebulę i czosnek przysmażyć na oleju. 3. Do miski przełożyć ryż, mięso mielone oraz cebulę i czosnek ( wcześniej przysmażone). Następnie dodać przyprawę do mięsa mielonego, vegetę i pieprz (doprawić według własnego uznania). Wbić jajka i wsypać szklankę bułki tartej. Wszystko razem wymieszać. Uformować pulpeciki, podsmażyć je na rozgrzanym oleju. 4. Ugotować ok. 3 litry wody. Następnie dodać trzy kostki rosołowe, 1 łyżkę maggi i odrobinę pieprzu. Po zagotowaniu włożyć ok. 5 pulpetów. 5. Przygotować sos. Do garnuszka przelać ok. 4 nalewki przyprawionego bulionu . Następnie dodać ok. 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżki śmietany 12 % i 2 łyżki mąki. Wszystko razem rozrobić , a następnie wlać do gotującego się bulionu z pulpetami. Gotować ok. 10 minut.
Marta2323