zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Mielone w chlebie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

mielone w takiej panierce podpatrzyłam u Ewy Wachowicz gdy robiła mielone bodajże z indyka. Ja zrobiłam z szynki wieprzowej.

Mielone w chlebie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone w chlebie

 

  • 400 g świeżej szynki wieprzowej
  • 1/2 szk prażonej cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • kilka łyżek zimnej wody
  • kilka kromek chleba ( może być czerstwe )
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone w chlebie
Od kromek chleba odciąć skórki i pokroić miękisz w kostkę lub paseczki i położyć na talerzu. Jajka rozbełtać na talerzu z odrobiną soli. Mięso umyć i zmielić w maszynce do mięsa na grubym sitku i przełożyć je do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz prażoną cebulkę i przyprawy oraz wodę i wyrobić masę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy mięsnej formować kotlety, zanurzać je w jajku a następnie w pokrojonym chlebie.' Formować kotlety uklepując aby chleb przywarł do mięsa. Kłaść je na patelni z olejem i smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron. Te kotlety należy smażyć trochę dłużej niż zwykłe bo są grubsze.' Podawać na gorąco bo wtedy są najlepsze a chleb fajnie chrupie.
Mielone w chlebie
mięso zmielić i doprawić do smaku a potem ....
Mielone w chlebie
maczać kotelty w jajku i potem w chlebie
Mielone w chlebie
smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron