jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mielone w kwiatkach cukinii:

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciekawa propozycja dla odmienienia zwykłego mielonego.

Mielone w kwiatkach cukinii: Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone w kwiatkach cukinii:

 

  • Składniki:
  • Około 10 kwiatów cukinii,
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • Ząbek czosnku,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 1 cebula,
  • Olej do smażenia,
  • Jajko, mąka oraz bułka tarta do panierki,
  • Około 3 łyżki bułki tartej do środka

 

Sposób przygotowania:

Mielone w kwiatkach cukinii:
Pokrojona w kostkę cebulę rumienimy na oleju. Do zrumienionej dokładamy mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Smażymy wszystko, aż mięso będzie gotowe. Mięso lekko studzimy. Do lekko przestudzonego dokładamy bułkę tartą. Z tak przygotowanej masy formujemy około 10 owalnych kulek. Z kwiatów usuwamy pręciki, a następnie nadziewamy je przygotowanym mięsem. Końce kwiatów lekko skręcamy. Napełnione kwiaty panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Mielone w kwiatkach cukinii:
Gotowym nadzieniem napełniamy przygotowane kwiaty
Mielone w kwiatkach cukinii:
Nafaszerowane kwiaty panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju.