zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2321]

Mielone w paluszkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chyba każdy lubi paluszki. Super do pochrupania, ale czy używaliście ich jako panierka do kotletów ? Kiedyś robiłam w ten sposób kotlety schabowe więc przyszedł czas na mielone. Panierka taka jest smaczna, delikatna i chrupiąca a kotlety soczyste.

Mielone w paluszkach

Składniki:

Mielone w paluszkach

 

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 bułka ( 100 g )
  • 1 szk mleka
  • 80 g paluszków solonych
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mielone w paluszkach
W mleku namoczyć bułkę a potem ją odcisnąć. Następnie mięso razem z bułką zmielić maszynką do mięsa.

W rozdrabniaczu posiekać cebulę i czosnek, dodać do mięsa, potem dodać pozostałe składniki doprawić do smaku i wymieszać masę mięsną.

Paluszki rozdrobnić także w rozdrabniaczu i wysypać na talerz. Porcje masy mięsnej panierować w paluszkach formując okrągłe lub owalne kotlety.

Tak przygotowane kotlety smażyć na rumiano z obu stron na oleju. Mielone można podać z ziemniakami i buraczkami.