jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mielone z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Najczęściej z mięsa mielonego przygotowuję kotleciki. Warto czasem poeksperymentować i dzięki małym dodatkom stożyć nowe danie

Mielone z dodatkami

Składniki:

Mielone z dodatkami

 

  • Składniki:
  • 80 dag mięsa mielonego,
  • Cebula,
  • Puszka kukurydzy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych,
  • 1 jajko,
  • 0,5 bułki ,
  • 1/3 szklanki mleka
  • Sól, pieprz,
  • Olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Mielone z dodatkami
Bułkę moczymy w mleku. Cebule obieramy i kroimy w drobna kostkę. Czosnek obieramy i także drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Orzeszki siekamy, a kukurydze odcedzamy. Mięso przekładamy na miskę w której będziemy wyrabiać masę. Dodajemy do niej wcześniej przygotowane składniki : cebule, czosnek, kukurydzę orzeszki i odciśniętą bułkę. Całość mieszamy. Następnie dodajemy jajko oraz przyprawy. Z dokładnie wymieszanej masy formujemy kotleciki (najlepiej do tego celu zwilżyć dłonie). Uformowane smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.