malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Mielone z farszem groszkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gdy jest sezon na warzywa staram się je wykorzystywać do różnych dań. Często też mrożę i podaję je z mięsami również zimą. Takie mielone podaję z ziemniakami, rodzina jest zachwycona.

Mielone z farszem groszkowym

Składniki:

Mielone z farszem groszkowym

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 marchewka,
  • 30 dag bobu,
  • 20 dag świeżego groszku,
  • pęczek kopru,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1/2 łyżeczki majeranku.

Sposób przygotowania:

Mielone z farszem groszkowym
Bób gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, łuskamy i mieszamy z groszkiem. Mięso wyrabiamy z posiekanym koprem, majerankiem, jajkami, solą, pieprzem, wsypujemy odpowiednią ilość bułki i wyrabiamy masę. Na dłoni rozpłaszczamy porcję mięsa i wykładamy na środek łyżeczką farszu, zlepiamy w kulkę, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto.