MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 260]

Mielone z farszem w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mielone z farszem, alternatywa dla sznycelków

Mielone z farszem w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mielone z farszem w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Mielone z farszem w sosie pomidorowym
Warzywa - cukinię, pieczarki, paprykę, połowę cebuli - kroimy w kostkę. Wszystko dusimy pod przykryciem - warzywa muszą być miękkie, ale nie rozpadające się. Do mięsa dodajemy jajko, otręby, czosnek w proszku, pieprz i zioła - ugniatamy ręką. Zwilżonymi zimną wodą rękoma formujemy z mięsa placki, nakładamy farsz, i formujemy w kulki. Gotowe kulki układamy na lekko natłuszczonej patelni, splaszczamy. Smażymy pod przykryciem z dwóch stron - mają się zarumienić. Sos pomidorowy: Marchew i pietruszkę kroimy w plastry, połowę cebuli i czosnek drobno siekamy, dodajemy do pomidorów. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw, przyprawiamy pieprzem, wegetą. Sos miksujemy. Gotowym polewamy mielone.
Mielone z farszem w sosie pomidorowym
Zwilżonymi rękoma formujemy kulki nakładamy na patelnię i splaszczamy