Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Mielone z fetą i lubczykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mielone można podać na wiele sposobów, lubczyk i feta to jeden z nich.

Mielone z fetą i lubczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z fetą i lubczykiem

 

Sposób przygotowania:

Mielone z fetą i lubczykiem
Kajzerkę namaczamy w wodzie. Lekko odciskamy i wyrabiamy ją z mięsem. Cebulę ścieramy na tarce wprost do mięsa, lubczyk rozcieramy w dłoniach, posypujemy mięso. Sól i pieprz do smaku, a następnie energicznie wyrabiamy przez kilka minut. Odstawiamy na 15 min aby mięso naszło. Na koniec dodajemy jajko i 3 łyżki bułki tartej, ponownie wyrabiamy. Fetę tniemy w słupki, na dłoni rozpłaszczamy porcję mięsa, na środku układamy fetę i szczelnie zawijamy mięsem. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu na rumiano.
Mielone z fetą i lubczykiem
Mięso należy wyrabiać dość energicznie, wtedy będzie kleiste i bardziej plastyczne.
Mielone z fetą i lubczykiem
Fetę kroimy na takie słupki jakiej wielkości chcemy mieć kotlety.
Mielone z fetą i lubczykiem
Na dłoni rozpłaszczamy porcję mięsa i układamy na niej fetę.
Mielone z fetą i lubczykiem
Obtoczone w bułce kotlety smażymy na rumiano.